torsdag 30. mai 2013


Topptursdager i Vigdalen


12.-13. februar dro vi av gårde mot Jostedalen og nermere bestemt Vigdalen. Temaet het topptur og skredlære.
Vi gikk inn Vigdalen til Vigdalstølen hvor vi slo opp telt, lagde en svær grop hvor vi alle kunne sitte og fyre bål og snakke om dette fenomenet; skred, og skredfare.
Vi hadde under turplanleggingen før turstart lagt opp til tre turalternativer for morgendagen, Buskrednosi (1505moh), Katøyro (1411moh) og Fivlenosi (1476moh). Ut ifra forholdene vurdert ut ifra værhistoriken med nedbør og vindretning, samt bratthet på turalternativene, valgte vi toppen Buskrednosi.
Vi delte oss opp i to grupper, etter ferdighetsnivå på ski og dro av gårde. Underveis var det store tema veivalg. Vi skiftede på å gå forest og prøve å finne "smarteste" veivalg, samt gjøre gode vurderinger av snødekket. Stikkordene ble; gå under 30 grader, unngå terrengfeller og utløpssoner, og sank inn informasjon om snødekket.
Der hadde vært folk på toppen før oss, så sporet var tråkket hele veien, og dette lå forholdsvis bra i forhold til overnevnte stikkord, så vi fulgte stortsett det hele veien, dog med avstikkere for å gjøre vurderinger og få "føling" med snødekket.
Vårt veivalg så cirka slikt ut:


Veivalget er som sådan ganske lett å planlegge før man legger ut på ferd. På et turkart med målestokk 1:50.000 er ekvidistansen 20 høydemeter mellom høydekurvene, det betyr at brattheten er 30 grader når du måler 0,7 mm mellom kurvene. Er der mindre en 0,7 mm mellom kurvene, er terrenget brattere end 30 grader (Horgen 2010). Dog skal det dog sies at med en ekvidistanse på 20 meter, kan brattere heng end det kartet viser på opp til 39 høydemeter "skjule" seg, om det akkurat ligger på 2 høydekvoter.
Læringen om veivalg på turen var god og vi kunne gi oss god tid til prat siden været var helt topp. Det ble en fin tur opp og ned uten skredulykker :)

På vei mot Buskrednosi

Litteratur:
Horgen, A. (2010) Friluftlivsveiledning vinterstid, Høyskoleforlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar