fredag 31. mai 2013

Into the mountains of Hurrungane

Stort skred hadde gått i den våte snøen på vei mot Steindalsnosi (2025)

6.-8. mai dro vi avgårde til Jotunheimen, nermere bestemt Hurrungane, for å gjennomføre annen del av vårt brekurs. Målet for dagene var topptur med ferdsel over bre, redning på snødekt bre og snøbakketeknikk.
Vi hadde håpløst vær de første to dager, og det høljregnet, og snøen raslet bort, og hvor der lå snø var snødekket veldig ustabilt grunnet de store mengder våt nedbør. (Brattlien 2012) Ble dog til snøbakketeknikk, redning og GPS trening første dag, og topptur på Lauvnostind (1950 moh) andre dagen.
Tredje dagen hadde vi veldig flott vær, hvor vi hadde hatt litt minusgrader om natten, og snødekket var derfor blitt mye mer stabilt. Personligt var jeg på tur mot Steindalsnosi (2025 moh), hvor vi fikk praktisert litt snøbakketeknikk med stegjern i praksis.

Temaet for dette innlegg skal være plassering av sikringsmidler i snø. Noe jeg egentlig ikke stolte så mye på før denne tur, men som etter turen virket utrolig stabilt og tryggt.
Akkurat som da vi var på bretur i høst og satte isskruer for å avlaste tauet ved redning fra forulykket person i bresprekk, så gjorde vi det samme her, bare med snøanker.

Klassisk snøanker med wire
Et korrekt plassert snøanker i go snø tåler uten problemer belastningen fra en person hengende i en  bresprekk.
Det viktige ved plassering av ankeret er at man lager et spor i snøen til wiren fra ankeret, og at ankeret settes ned i riktig vinkel på ca. 45 grader vekk fra dragretningen. Blir dette gjort korrekt vil det ved belastning blott skjære seg endda dypere i snøen. Blir det ikke gjort riktig kan det bli dratt opp over ved belastning eller skjærer seg ut gjennom snøen. (Haslene 2008)
Har man ikke et snøanker tilgjengelig, kan en ski, øks, stav osv. også brukes, og kan gi minst like bra styrke. Det viktige her er igjen å lage spor i snøen til slynge eller tau på sikringsmidlet, og verne dette mot f.eks. stålkanter på skiene, eller andre skarpe ting på sikringsmidlet.

Slik vil en redningssituasjon med snøanker se ut (Haslene 2008)


Litteratur:

Brattlien, K. (2012) Den lille snøskredbok, Fri flyt forlag

Haslene, S. (2008) Breboka Håndbok i brevandring, DNT fjellsport, Oslo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar