fredag 13. desember 2013

Kulturturisme på Fuglesteg


På tur med big O. aka. Odd Lennart igjen. Nå sto den på kulturinput på Fuglesteg som en del av fagene "naturbasert turisme" og "veiledning."
Fuglesteg er en gammel fjellgård belliggende fjellsiden mellom Fortun og Turtagrø på 630 moh. En ganske avsidesbelliggende plass hvor det idag synes rart at folk har valgt å bosette seg der. Første bosettelse på plassen var rundt år 1650, og de sidste der bodde der fraflyttede gården i 1968.
Idag er gården ejet av DNT og har 31 sengeplasser.
Vi dro opp dit for en overnatting, og skulle igjennom teori om "naturbasert turisme" og "veiledning". Noe gjennom undervisning av Odd Lennart, og noe gjennom studenttemaer. Frida fikk æren av å holde studenttema om Fuglesteg sin historie. Jeg vil her oppsumerer litt av det Frida fortalte om.
Fuglesteg har formentlig fått sitt navn grunnet terrenget opp til fjellgården. Her er det nemlig bratt og stien går opp gjennom hylleformasjoner i fjellet. Ordet "steg" betyr egentlig stige, og Fuglestige er et ganske passende ord for både veien opp til- og selve plassen hvor gården ligger (Ødegård, 2008).
En vet ikke med sikkerhet hvor lenge det har bodd folk på fjellgarden, men en vet med sikkerhet at den har vært bosatt mellom 1658 og 1958. 
Den ene av bygningene på Fuglesteg er ganske spesiel, da denne er bygget opp av firkantede stein som er samlet i fjellsidene rundt garden. Denne steinbygging ble bygget av en mann ved navn Nielson, som brukte 5 år på å samle inn steinene til byggingen. Han holdt denne femårige samleprosses hemmelig for sin kone i alle år (Næss, 2011).

Mange mennesker har bodd på garden gjennom tiden, og man regner med at opp imot 20 personer kan ha bodd på tunet samtidig. Spørsmålet er da igjen hvorfor folk fant motivasjonen til å flytte opp på en så ufremkommelig plass som Fuglesteg er.
Et godt gjett vil være å se på samfunnstrukturen på den tiden hvor driften på garden var størst. På denne tiden var gardene gjerne selvforsynt med stortsett alt, og handel var der lite av. En trengte altså derfor ikke tenke på transportavstander. Jorden oppe i fjellet var også gjerne rikere, der var mere sollys, go tilgang på byggematerial og kort vei til høyereliggende støler og jaktområder (Ødegård, 2008).
Idag er samfunnet preget av sentralisering, globalisering og handel, og kommunikasjon og lett og kort reisetid er viktig. 
I 1968 fraflytter som sagt siste familie gården. Disse vedlikeholder imidlertid fortsatt gården, og under en bråtebrenning i 1985 tar tunet ved et uhell fyr og brenner stort sett ned til grunnen. Familien sliter med å finne kapital nok til å gjenoppbygge tunet, og i år 2000 går Luster turlag inn og sørger for istandsettingen. I 2005 åpner tunet da som DNT hytte, og Fuglesteg kan idag nytes av alle og enhver.


Næss, S. B. (2011) UT i Luster – eit inspirasjonsalbum frå Luster turlag.


Ødegård, K. (2008) Høgdegardar – ein god stad å bu? Ei undersøking omkring høgdegardar kring indre delar av Lusterfjorden” I Årbok for Sogn nr. 54, 2008:72-92.



Se mere info om fuglesteg på DNT sine sider

Ødegård, 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar