mandag 8. oktober 2012

Kanopadling til Holm


I september var vi på kanotur fra Amblabukten ved Kaupanger til Holm. Målet for turen var sikker og effektiv ferdsel i kano, kammeratredning og førstehjelp samt generelt basisfriluftsliv.
I tillegg fungerte turen som en fin "bli kjent tur".
I dette blogginnlegg har jeg valgt å skrive litt om førstehjelp knyttet til drukningsulykker, da dette var en del av faginnholdet på turen samt et viktigt emne knyttet til ferdsel med kano.

                                Padling på vei til Holm

Ved førstehjelp knyttet til drukningsullykker er hypotermi et ganske åpenbart tema, da vann nedkjøler og tapper kroppen for varme utrolig fort, så i tillegg til HLR er det vigtigt å fokuserer på isolering og evt. tilførsel av varme til førstehjelpsobjektet. Isolering med klær, sovepose, folieteppe e.lign. er det første man må gjøre. Varmetilførsel med kroppsvarme fra en annen person, ved bålvarme eller varm drikke kan være effektivt ved et hypotermitilfelle. (Horgen 2009:224)

Nedenfor er vist et skjema (Horgen 2009:222) for ulike hypotermistadier. Alle opplever ubehag ved kulde og nedkjøling, men det som er farligt ved hypotermi er at når kropptemperaturen faller til rundt 33 grader, føler en ikke ubehag lengere, men istedet ligegyldighet. På dette HT stadie er det veldig fort gjort å ta feil beslutninger som blot fører til forverring av situasjonen.


GradTilstandKjernetemperatur
HT1Fullt bevisst, allsidig orientert, skjelvende35-32C
HT2Nedsatt bevissthet, skjelver ikke32-28C
HT3Bevisstløs, men puster28-24C
HT4Akutt livstruende tilstand24-15C
HT5Død pga. irreversibel hypotermi32-28C

HLR

                               Thea Foss Von Ahnen yter HLR

Hjerte- lunge redning ved drukneullykke skiller seg fra vanlig HLR ved at der gives 5 innblesninger til å starte med (Horgen 2009:220), men ellers er proceduren den samme.
- Først sjekker man personens bevisthetsnivå, ved stemme og smertebruk
- Tillkall hjelp
- Sørger for fri luftveier ved å føre hodet bakover, fjerne evt. oppkast eller andre blokkeringer fra luftrøret.
- 5 innblesninger. (husk å sjekk om brystkassen heves og før munnen fra patienten for å innånde frisk luft og ikke luft fra patientens utånde)
Deretter foretas hjertemasasje med 30 kompressjoner ca. over brystbenet/sternum, med en frekvens på 100 trykk i minuttet (Horgen 2009:220)
Man sier som regel at man skal bli ved å holde på med HLR inntil redningspersonel har ankommet ullykkesstedet, men er personen livløs etter kanskje en halv time med HLR, da er håp om gjenopliving nok urealistisk.

Kilder:
Horgen, A. (2009) Kano på vann og vassdragKristianssand, Høyskoleforlaget

1 kommentar:

  1. Overraskende godt - Kristoffer !
    - og det var de gamle fra Vejle.

    SvarSlett