torsdag 1. november 2012

Vegledertur


For et par uker siden var vi på vegledertur. Det vil si at tredjeårs elevene skulle være vegledere for første og anden års elvene på en lavterskeltur i nærområdet.
Vi ble en gruppe på ialt 8 og dro fra de Heibergske samlinger på Kaupanger og opp til Bjørkestølen hvor vi satte opp leir for to dager. Her sto den på veldig mye kos, go mat og fantastisk fint vær og flott utsigt.

Utsikt fra Storhogen mot Bleia (1717)

I dette innlegg vil jeg skrive litt om å nyte de små ting på tur og gi seg tid til å skru ned tempoet å bare nyte omgivelserne man er i, for det var der god mulighet for på denne tur.
Temaet for turen gikk veldig mye i mat og go utsikt. Vi hadde leir på samme plass begge nætter, og fikk lagd til både kokegrop og sjusteinsovn.
I kokegropen lagde vi to lammelår, så var godt krydret med diverse. Vi pakket lårene inn i sølvfolie, la dem i jorden, og tre timer hadde der sket en magisk forvandling.
Dagen etter var det sjusteinsovn som var opplegget. Her ble det laks og masse grønsakker pakket i folie og inn i ovnen! Resultatet ble fantastisk!


Kokegropen jobber 
 Hadde vi lagt dette lam i en vanlig ovn derhjemme, hadde alt vært 1000 ganger lettere. Ingen graving, ingen steinsanking, ingen besverlig forberedelse av lammet, ingen bålfyring, ingen nervepirrende garving for å få lammet uskadt opp av jorden igjen.
Hadde vi stekt laksen derhjemme, hadde vi ikke trengt å gå 500 meter i motbakke med flate stein til ovnen, ikke trengt å få de tunge stein til å stå uten å rase sammen, og igjen ikke trengt å fyrer et nok så krevende bål under ovnen.
Det jeg vil frem til er at når du sliter litt ekstra for maten, da blir nytelsen så
utrolig mye bedre.
Resultatet av 3 timer i kokegrop
Ikke tvil om at kokegrop og sjusteinsovn gir fremragende matresultater, men de blir ekstra gode fordi du har måttet jobbe noe ekstra for det. Nyt de små ting på tur!

I tillegg hadde vi utrolig fint vær andre dagen, og frokosten med utsikt mot frostbelagte Bleia (1717) samt panorama utsikten fra toppen av Storhaugen (1169) med 100% skyfritt var totalt oppslugende.
Å ikke ha travelt å bare kunne nyte utsikten var helt perfekt på en sånn tur!


Sjusteinsovn
Føler at mye av det forfatter Henrik Svensen skriver i boken Bergatt (Svensen 2012) om facinasjonen av fjell, og hvor betatt man kan bli, selvom der ikke er snakk om den hardeste og drøyeste klatreturen, passet veldig godt selv på denne lavterskel turen!

Se flere bilder fra turen her





















Kilder:
Svensen, Henrik, Bergtatt: fjellenes historie og fascinasjonen for det opphøyde, (2012, Oslo, Aschehoug forlag)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar